dimecres, 16 d’agost del 2023
El amor y la compasión: dos alas para volar. Thubten Wangchen, monje budista tibetano
COM EQUILIBRAR LES TEVES EMOCIONS. MARIAN ROJAS
CONOCE TU CUERPO, CONOCE TU CEREBRO. Nazareth Castellanos.
dimecres, 1 de març del 2023
TALLER D'EDUCACIÓ EMOCIONAL COMUNITAT EDUCATIVA
Aquests tallers també ens permeten compartir significats amb les famílies i el personal docent i no docent. En el primer trimestre vàrem compartir el taller Mindfulness per al benestar (amb especial atenció a l'afrontament de l'estrès) i en aquest segon trimestre el taller es centra en l'Educació emocional. Al tercer trimestre oferim el taller de Comunicació amorosa.
Els objectius específics del taller d'Educació emocional són:
M'agrada pensar que allò que aprenem en els tallers és transformador, que no es queda a l'espai que compartim durant dues hores. Que ho podem dur a altres espais, la família, el treball, les amistats... cultivant relacions positives amb l'entorn i les altres persones, de les més properes a les més llunyanes, de nosaltres als altres.
Sigui com sigui, mentre anem fent en aquestes dues hores puc observar com es va transformant l'energia, com persones que no es coneixen entre elles o es coneixen poc, comparteixen desitjos i preocupacions, aprenem o prenem consciència de coses que ja sabem però que ens va bé refrescar, i marxem amb alegria i algun recurs per a practicar.
Comencem amb un cercle de presentació on compartim el nom i una emoció que ens interessa especialment.
![]() |
Emocions que interessaven especialment |
![]() |
Medidor emocional RULER |
Us compartim la presentació que inclou una entrevista a la neurocientífica Nazareth Castellanos que us recomanem molt. També un vídeo del psicòleg Arun Mansukhani (#AprendemosJuntos2030) amb el títol Lo que más necesita un adolescente es un adulto que se hace cargo.
dilluns, 23 de gener del 2023
UN PROBLEMA O UNA OPORTUNITAT D'APRENENTATGE?
Si estem atentes i atents, presents, és molt probable que descobrim oportunitats per aprendre de tot el que ens envolta, de tothom. I, si a més, ens atrevim a mirar de manera amable tot allò que passa al nostre voltant, és possible que puguem transformar una situació que pareix un problema en una meravellosa oportunitat per a crèixer.
El departament d'educació física de l'IES Macabich va detectar una d'aquestes situacions, la nostra primera reacció, us hem de dir, va ser d'enuig però ens vàrem detindre un moment, això ens va permetre reflexionar i adonar-nos de l'oportunitat que se'ns presentava. Però tot el que us anem a explicar no hagués set possible sense la confiança i complicitat del nostre alumnat.
No volem explicar la situació, no cal i considerem que no importa massa. El que si que us contem és que vàrem parlar amb l'alumnat afectat per la situació i els vàrem demanar permís per fer un cercle de diàleg després de visualitzar dos vídeos que pensavem anirien bé. No voliem que consideraren que els feiem una "encerrona" però pensavem que seria profitós per als dos grups afectats. I els hi va parèixer bé.
Així que, durant la sessió de tutoria dels dos grups es van visualitzar els vídeos "Invisible" i "Like a girl".
El tutor i la tutora dels dos grups són també el professor i la professora d'educació física. A la següent hora els dos grups tenien educació física i, en aquest moment, hem proposat el cercle, al que s'ha sumat un tercer grup que coincideix a la mateixa hora i la tercera professora d'educació física. Cal dir que els tres grups ja havien treballat junts dinàmiques d'escolta activa en el temps de posada en marxa de la sessió d'educació física i, per lo tant, ja hi havia un vincle entre ells i elles.
Al cercle hem llençat dues preguntes: Quines accions teves han ferit a algú? Quines accions teves han ajudat a alguna persona? La finalitat era prendre consciència de la responsabilitat individual de les nostres accions i com afecten als i les altres.
I, com sempre, les aportacions dels infants han contribuït a l'aprenentatge.
Provoquem patiment quan deixem de parlar a algú sense motiu, quan deixem de costat a una persona, quan som molt exigents amb els altres, quan insultem, quan posem un malnom, quan reaccionem des de la ira activada, quan no som empàtics... També han assenyalat què, de vegades ferim sense intenció.
Ajudem i generem benestar quan escoltem a una persona, quan saludem, quan empatitzem amb els altres, quan aclarim els malentesos, quan som comprensius, quan ajudem a algú que ens demana ajuda, quan perdonem...
Ens hem adonat que tothom provoquem dolor i benestar, només cal decidir què volem cultivar a la nostra vida. Que no tot és blanc o negre, bons i dolents.
Al finalitzar el cercle hem recollit aquestes reflexions i hem parlat de la necessitat de "no acceptar tots els regals que ens dona la vida", com per exemple els insults, la incomprensió... i per això és necessari adonar-nos que els insults no ens defineixen, comprendre que les persones que ens fan mal probablement estan patint i poder connectar amb la nostra compassió i, des d'aqui, poder contribuir al nostre propi benestar i als dels altres.
La importància de fer-nos càrrec de les nostres accions, de prendre consciència del poder que tenim.
I, amb tota la gent que hi erem, hem fet silenci per escoltar, ens hem interessat pel que dien els altres. I hem après.
Al finalitzar el cercle, part de l'alumnat s'ha apropat a donar les gràcies per facilitar aquest espai.
NOUS REPTES DE BENESTAR. CEIP SA JOVERIA-IES ISIDOR MACABICH.
Per la darrera sessió en Toni ens va proposar un world cafè per a facilitar la reflexió i esbrinar els nous objectius de millora.
Sobre l'impacte de l'experimentació a les aules, tothom vàrem coincidir amb la necessitat que tenim, infants i adults, de ser escoltats, d'atendre a les emocions emergents, de poder conèixer les emocions per a poder gestionar-les... I sobre la sostenibilitat, passa per incorporar, si així ho consideren els diferents claustres, el benestar de la comunitat com una línia estratègia als Projectes Educatius de Centre, continuar amb la formació del professorat, augmentant així el número de docents que ho duran a les aules i redactar un programa conjunt a partir del que ja fem en els diferents centres que done coherència i continuïtat des d'infantil fins a Batxillerat i Cicles Formatius.
I, en aquest sentit, els passos a seguir en quant a la formació pensem que són:
- Curs 2023-2024 formació en Mindfulness per al benestar i estratègies per a introduir el Mindfulness a les aules.
- Curs 2024-2025 formació en Pràctiques Restauratives.
I així d'orgulloses i orgullosos ens mostravem un cop finalitzada l'aventura.
dissabte, 14 de gener del 2023
FORMACIÓ EN EDUCACIÓ EMOCIONAL CEIP SA JOVERIA-IES ISIDOR MACABICH
Professorat de l'IES Isidor Macabich i el CEIP Sa Joveria s'han format en Educació Emocional. El CEIP sa Joveria és una de les escoles adscrites a l'institut, per això, aquesta formació té més interés.
Tenim una necessitat real d'atendre al benestar de les persones i, al nostre propi, per a acompanyar a l'alumnat en el seu procés d'aprenentatge. En aquest mateix bloc s'han descrit diferents projectes que hem desenvolupat al Macabich per a que aquests siguin sostenibles és necessària la formació dels docents i anar ampliant el grup de docents que pugui introduir a les aules competències per a la vida.
La formació també ens permet compartir significats i, sobretot, coconstruir. Els resultats han set excel·lents i donen resposta a les necessitats que tenim a les aules i als centres.
Per al disseny del pla d'acció ens hem basat en el model pentagonal de Rafael Bisquerra.
El company Vicente Ribas, ho aplica al primer curs del CFGM electromecànica de vehicles i els proposa una Cadena d'emocions a partir de la película Cadena de favors.