SECCIONS

dimarts, 11 de setembre del 2018

L’escolta profunda i la parla bondadosa


“L’ESCOLTA PROFUNDA I LA PARLA BONDADOSA”
del llibre de Thich Nhat Hanh “Felicidad”

Quan la comunicació es talla, sofrim. I quan ningú més ens escolta ni ens entén, ens convertim en una espècie de bomba que pot esclatar en qualsevol moment. L’escolta compassiva resulta, per contra, curativa. De vegades basta amb 10 minuts d’escolta profunda per a transformar-nos i retornar el somriure als nostres llavis.
Molta gent ha perdut la capacitat d’escoltar i emprar en la seva família la parla bondadosa, fins al punt que hi ha vegades en que ningú escolta a ningú. No és d’estranyar que en ocasions ens sentim, en la nostra família, molt sols. I també hi ha vegades en que visitem al terapeuta esperant que algú pugui escoltar-nos, però són molts els terapeutes que en el seu interior alberguen un patiment tan profund que tampoc poden escoltar com voldrien. Si de veritat volem a alguna persona, convé aprendre a escoltar profundament.
També necessitem aprendre a parlar bondadosament. Hem perdut la capacitat de dir les coses de forma amable. Ens enfadem amb molta facilitat i el nostres comentaris es tornen amargs i durs. Però mal podem, en absència de la capacitat de parlar bondadosament, recuperar l’harmonia, l’amor i la felicitat.
El budisme parla de bodhisattavas, sers savis i compassius que decideixen permanèixer en la Terra per aliviar el sofriment alié. El bodhisattavas Avalokiteshvara, conegut també com Quan Yin,és una figura que reflecteix la capacitat d’escoltar atenta i compassivament. Quan Yin és el bodhisattavas, que sap escoltar i entendre el so del món, el plor del sofriment.


Pràctica
Si vols permanèixer connectat amb la compassió, deus exercitar la inspiració i espiració atentes. Escolta sense donar consells ni fer judicis del que escoltes. Pots dir-te: “ Estic escoltant a aquesta persona perquè vull alliberar-la del sofriment”, el que es denomina escolta compassiva. Has d’escoltar de tal manera que en cap moment perdis el contacte amb la compassió, la qual cosa és tot un art. Mal podràs seguir escoltant si mentre escoltes emergeixen en tu l’irritació o la ira. Has de practicar de tal manera què, cada vegada que apareguin l’irritació o la ira, segueixis inspirant i espirant amb atenció sense que la compassió, per això, desaparegui del teu interior. És la compassió, precisament, la que et permet escoltar a l’altre. Independentment del que digui l’altra persona, independentment de que la seva informació estigui equivocada, de que els seus comentaris siguin injusts o de que et culpabilitzi  o et condemni, segueix tranquil·lament inspirant i espirant.
I en el cas que creguis que no pots seguir escoltant d’aquesta manera, has de fer-li-ho saber a l’altra persona. Tal vegada puguis dir alguna cosa així com: “Podríem seguir amb aquesta conversa dintre d’uns dies? Necessito, per a poder escoltar-te millor, refrescar-me”. Mal podràs, si no estàs en bona forma, escoltar. Practica, per a recuperar la capacitat d’escolta compassiva, el passeig meditatiu, la respiració atenta i la meditació seguda.

Aquesta és la lectura amb la que vàrem iniciar la primera pràctica grupal i reunió de treball d'aquest curs que comença 2018-2019. En els comentaris a la lectura, trobem pertinent utilitzar l’escolta compassiva i la parla bondadosa (comunicació assertiva) amb els companys i companyes docents, amb l’alumnat, amb les famílies... i amb amics i amigues i família.
Aquesta manera de comunicar-se està directament relacionada amb les actituds docents.
La lectura també ens du a la reflexió de que la pràctica del Mindfulness ens ha de conduir cap a la pràctica de la Compassió. Des del meu benestar, facilito el benestar de les persones del meu voltant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada