Com esteu? Com us sentiu? Estan bé les vostres persones estimades?
El grup de docents del Moviment Aules Conscients a Eivissa volem acompanyar-vos, i sentir-nos acompanyats, en aquests dies que suposen un gran repte per a milions de persones al món.
Per això hem pensat recollir en aquesta entrada alguns recursos que poden ajudar, si ho necessiteu.
Abans, però, ens agradaria introduir algunes idees.
Què coneixem de les emocions? Tothom hem experimentat al llarg de la nostra vida emocions que ens donen benestar (alegria) i altres que no ens agraden massa (por, fàstic, tristesa, enuig), cert? Ara arriba el moment, si no ho hem fet abans, de donar la benvinguda a totes elles. Perquè? Perquè totes elles ens donen informació molt valuosa. Ens preparen per a l'acció.
Ara mateix molts experts sobre el tema ens estan parlant de les emocions que aniran apareixent davant aquesta situació d'aïllament i de tant de sofriment: la por i l'enuig pareixen ser les grans protagonistes, també la tristesa.
I què hem de fer quan apareixen les emocions que no ens generen benestar? La primera cosa que ens recomanen els experts és reconèixer-les i acceptar-les. L'acceptació no té res a veure amb la resignació. Si sou pares i mares, la primera acció serà en nosaltres. Quines emocions sento? Les accepto? Sí, són normals. M'haig de quedar enganxat o enganxada a aquesta emoció? No, li deixo espai, puc observar en quina part del meu cos es manifesta (al coll, al pit, a l'esquena, a la panxa...), puc fer unes respiracions conscients atenent aquesta zona del meu cos, sense esperar res, donant la benvinguda a tot, observant... Què tal?
La segona acció què, com adults, podem fer amb els nostres infants és observar-los; comprendre que estan amb les mateixes emocions que nosaltres, que la seva necessitat de moviment, de relació, de contacte amb la natura... s'ha vist de cop interrompuda. Segur que es senten enfadats, a lo millor tenen por, pot ser estan un poquet més trists.
Ens convertim en la seva àncora? Convertir-nos en un espai segur on puguin ancorar-se i no perdre's en pensaments que facin allargar l'emoció més del necessari. I com ho fem? Podem demanar com es senten (i parlar-ne) i també reconèixer i validar les seves emocions quan es manifesten de manera molt evident: "Ja veig que estàs molt enfadada, és normal. Vols que en parlem en una estona?"; o si plora sense cap motiu aparent "Veig que estàs trist, t'ajudaria una abraçada?". Validem i oferim una ajuda. O podem demanar quin tipus d'ajuda necessiten en aquell moment.
L'honestitat també és fonamental, comunicant tot allò que passa de la manera més adequada a l'edat de l'infant.
A lo millor estem nerviosos, caldrà articular estratègies per regular, moments junts, moments per separat... si no és possible separar-se per raons d'espai, romandre en silenci, llegint un llibre, dibuixant. L'activitat física també pot ajudar. Hi ha molts gyms virtuals que poden ajudar en aquest sentit. Ballar és una molt bona opció.
I RIURE, fer riure per contagi, per un vídeo graciós (i no ofensiu per a ningú), atac de pessigolles... S'admeteixen idees.
L'amabilitat, la compassió, les paraules dolces, l'amor són imprescindibles en aquests moments.
I la consciència, fer-nos conscients de les paraules què diem, com les diem, del nostre llenguatge no verbal.
És emocionant, eh? Quantes coses! Quina oportunitat!
Som-hi doncs.
RECURSOS PER A ABORDAR DIFERENTS SITUACIONS.
Esperem que us pugui ajudar. El nostre desig és que vosaltres estigueu bé i què les persones que estimeu estiguin bé.
- CONTES. Ens poden ajudar a introduir les emocions i estratègies per a la gestió de les emocions.
El monstre de colors i el coronavirus
Videoconte |
- ARTICLES.
Aquest article té com a destinataris als docents però, a lo millor, us pot ajudar.
- PRÀCTIQUES MINDFULNESS.
És important saber què, quan practiquem Mindfulness, és important acceptar tot el que passa, tot està bé. No es tracta de relaxar-se, segurament passarà, però és possible que descobrim durant la pràctica l'emoció que ens atrapa, o l'estat d'agitació mental en el que ens trobem. Tot està bé, cal adonar-se i tornar a l'àncora que ens proposa el guia de la pràctica. Després de la pràctica, podeu compartir en família com l'hem viscuda i... tot està bé.
No obligueu a practicar, podeu seure i convidar a la resta de la família a participar.
Si als infants els costa dormir, podeu provar de practicar just abans d'anar a dormir.
- Què és Mindfulness? El Dr. Jon Kabat-Zinn
- Com meditar en un minut.
- Recursos del bloc Multipleskids. Trobareu pràctiques per fer en els més petits.
- Respira Un vídeo per a pares i mares. La maternitat i la paternitat no sempre és fàcil. Aturar-nos i respirar, mirar als nostres fills i a les nostres filles amb amor incondicional.
- Respira Per als infants.
- Pràctiques per a infants i adolescents.
- Tranquils i atents com una granota. Per als més petits.
- Atenció al cos.
- SOBRE COMUNICACIÓ NO VIOLENTA I ESCOLTA ACTIVA.
- TÈCNIQUES D'AUTOCONTROL
- Bambolletes Per als més petits.
- COM AFRONTAR EL DOL.
En cas necessari, i esperem que no.
- Com afrontar el dol. Institut de la Convivència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada