SECCIONS

divendres, 9 de febrer del 2018


PERQUÈ MINDFULNESS A LES AULES?

           Les nostres aules  no són més que el reflex de la socientat en la que vivim.
Per aquest motiu, a l’escola,  no estem exempts de persones que semblen molt connectades (xarxes socials, internet...)  però que estan desconnectades de si mateix, de persones sotmeses a una gran quantitat d’estímuls i d’informació, de persones que sofreixen (alumnat i professorat), que es frustren. També, però, de persones que gaudeixen, que riuen, que estimen...

A més en un moment on els canvis són constants.

Sembla  que, atendre  tots aquests aspectes, va en detriment del principal objectiu: assolir el currículum.

No tenim temps d’atendre a les persones perquè les hem d’omplir de continguts.

Adele Caemmerer, en un retir per a mestres dirigit per Thich Nhat Hanh en la India (2008), al pròleg del llibre  “Plantando semillas” de Thich Nhat Hanh, diu:  “La presència atenta és, de totes les coses que ensenyem als nostres nens, una de les més importants i, en la nostra comprensible pressa per explicar el currículum i supervisar el seu desenvolupament, una de les més ignorades. Thich Nhat Hanh dirigeix la nostra atenció cap als potencials més profunds de la relació que mantenim amb els nostres alumnes, una relació basada en dues necessitats humanes fonamentals: l’estima i la comprensió. La qualitat de la presència del mestre a l’aula constitueix l’anomena’t currículum no escrit. Per això, si volem transformar la nostra escola i la nostra societat, deuríem començar cultivant la consciència desperta per a transformar-nos a nosaltres mateix”.

La nostra intenció no és incorporar una assignatura més al programa educatiu, sinó integrar el mindfulness a qualsevol moment, en qualsevol àrea.

El mindfulness desenvolupa l’atenció, la comprensió cognitiva i emocional; intensifica la coordinació i la consciència corporal i millora les habilitats i la consciència interpersonal.

La pràctica regular de mindfulness redueix l’estrés, l’ansietat i l’hostilitat i amb això augmenta la pau, la confiança, l’alegria i el benestar. (Plantando semillas, Thich Nhat Hanh)

Els últims estudis de neurociència, pareixen indicar que la meditació pot provocar canvis considerables a les estructures del cervell.
Un equip de psiquiatres, liderat per l’Hospital General de Massachussetts, ha realitzat el primer estudi que documenta com exercitar la meditació pot afectar al cervell.
Segons les seves conclusions, publicades en Psychiatry Research, la pràctica d’un programa de meditació durant 8 setmanes pot provocar considerables canvis a les regions cerebrals relacionades amb la memòria, l’autoconsciència, l’empatia i l’estrés.



El mindfulness és un procés lent.

La meditació en l’amabilitat produeix un augment de les emocions positives que tenen molts beneficis:
-       Major sentit de vida i major satisfacció.
-       Reduir els símptomes de la depressió i la malaltia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada